4 weken

Hoe zit het met de ontwikkeling van je baby bij 4 weken? Het vruchtje begint in deze week behoorlijk vorm te krijgen. Wist je hiervoor nog niet dat je zwanger? Tijdens de 4e week komen veel vrouwen erachter dat ze zwanger zijn. Dit komt omdat in deze week normaal de menstruatie optreed, maar nu uitblijft omdat je zwanger. Heb je ook een uitblijvende menstruatie? Dan is het wellicht verstandig om een zwangerschapstest te doen, je komt er dan gauw genoeg achter of je ook een klein wonder in je baarmoeder hebt zitten.

Lengte en gewicht van de baby in week 4
Lengte van de baby: 1,0 millimeter
Gewicht van de baby: 0,0 gram

Ontwikkeling vruchtje zet door

De ontwikkeling van het vruchtje zet zich voor in week 4. In deze week ontstaat er zogeheten kiembladen, deze zullen de basis leggen voor later. In een latere fase zal je baby namelijk organen gaan ontwikkelen. Ook ontstaat er een dooierzakje. Deze zorgt ervoor dat de baby voldoende voeding krijgt. Het dooierzakje zal tot week 12 werkzaam zijn, daarna neemt de zogenaamde placenta de taak van het dooierzakje over.

Een veilig plek voor de embryo

Je lichaam doet haar best om de embryo op een veilige plek onder te brengen. Onderin de baarmoederhals bijvoorbeeld bevind zich een zogenaamde slijmprop, deze zorgt ervoor dat er vanaf buiten geen gevaarlijke zaken naar binnen komen.
Benieuwd naar de ontwikkeling in week 5? Lees welke ontwikkelingen er in week 5 plaatsvinden. Veel succes verder met de zwangerschap!